Οι δικηγόροι του Musk περνούν στην αντεπίθεση για τα επίμαχα tweets

in inBUSINESS

Οι δικηγόροι του Elon Musk πέρασαν στην αντεπίθεση κατά των ρυθμιστικών αρχών, με το επιχείρημα πως η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) με την πρόταση καταφρόνησης δικαστικής αρχής υπερβαίνει τα όριά της και καταπατά τα δικαιώματα του CEO της Tesla, σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έγραψε πριν λίγες ημέρες στο Twitter του πως φέτος η Tesla θα κατασκευάσει 500.000 αυτοκίνητα, με την SEC να υποστηρίζει πως αυτό το νούμερο είναι αυθαίρετο και παραβιάζει τη συμφωνία που είχε κάνει ο Musk με την SEC για το τι θα γράφει στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά σχετικά με την Tesla.

Με αφορμή αυτό το tweet, κάποιοι θεσμικοί επενδυτές της Tesla, μηνύοντας τον Musk, ζητώντας από το δικαστήριο «να του σταματήσει την μη ελεγχόμενη χρήση του Twitter μιας και γράφει επαναλαμβανόμενες ανακρίβειες που βλάπτουν την Tesla και τη μετοχή της».

Η SEC έκανε αίτηση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για να κινηθεί εναντίον του Musk πρόταση καταφρόνησης δικαστικής αρχής, ενώ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κεφαλαιαγορά μήνυσε τον ιδρυτή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της SpaceX για ένα ψευδές tweet πως είχε εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση στα 420 δολάρια/μετοχή προκειμένου να αποσύρει την Tesla από το χρηματιστήριο.

Ο Musk τότε κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 20 εκατ. δολάρια, κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στους επενδυτές του, οι οποίοι βλέπουν τον ιδιόρυθμο enterpreneur να μπαίνει και πάλι σε μπελάδες για μερικά tweets.

Ο Elon είχε διορία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ως προς το γιατί θα έπρεπε να αποσυρθεί η πρόταση καταφρόνησης, με αφορμή το επίμαχο tweet της 19ης Φεβρουαρίου, το οποίο δημοσιεύθηκε μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου (after-hours) και που σύμφωνα με την SEC παραβιάζει συμφωνία διακανονισμού που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι δικηγόροι του Musk όμως έχουν διαφορετική άποψη, επιχειρηματολογώντας πως τα αμφιλεγόμενα tweets είναι σύμφωνα με τους όρους της Επιτροπής. Δηλώνουν πως ο απρόβλεπτος CEO έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των tweets του γενικότερα και ειδικότερα αναφορικά με την Tesla, και πως έχει γίνει «επιμελής -στα όρια της αυτο-λογοκρισίας- στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να συμμορφωθεί με τους όρους της Κεφαλαιγοράς».

Επιπλέον, η νομική ομάδα του Elon Musk χαρακτηρίζει «εκδικητική» την τελευταία κίνηση SEC κατά Musk, ως απάντηση σε σχόλια του επικεφαλής της Tesla σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο «60 minutes», όπου ο Musk είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν σέβομαι την SEC. Δεν τους σέβομαι.»

«Η μεγάλη επίδραση της συνέντευξής αυτής στην απόφαση της Επιτροπής βρίθει από εκδικητικά αντίποινα και προσπάθεια λογοκρισίας», δηλώνουν οι δικηγόροι, οι οποίοι συμπληρώνουν πως πρόκειται για άνευ προηγουμένου υπέρβαση των ορίων από μεριάς της Κεφαλαιαγοράς.

Πηγή: NewMoney

Latest from inBUSINESS

Go to Top