Ο συνιδρυτής του WhatsApp επιμένει: Πρέπει να διαγράψετε το Facebook

in inBUSINESS

O Brian Acton επανέλαβε την έκκλησή του επικαλούμενος την εκμετάλλευση των προσωπικών στοιχείων των χρηστών από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.  

Την περασμένη Τετάρτη, ο Acton – πλέον, επικεφαλής της Signal, του μη κερδοσκοπικού αντιπάλου του WhatsApp – έκανε και πάλι έκκληση στους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν και να απορρίψουν το Facebook διαγράφοντας την εφαρμογή από τα τηλέφωνά τους, όπως μεταδίδει το BuzzFeed News. Ο ίδιος έχει απευθύνει την ίδια έκκληση και στο παρελθόν.

Σε μια εμφάνισή του ως ομιλητής σε μια προπτυχιακή τάξη στο Στάνφορντ, ο Acton άσκησε κριτική στη Σίλικον Βάλεϊ για την τάση της να εξασφαλίζει έσοδα εκμεταλλευόμενη τα προσωπικά στοιχεία των ανθρώπων.

Βεβαίως, και ο ίδιος επωφελήθηκε – μέσω της πώλησης του WhatsApp – από την πρακτική αυτή. «Είχα 50 εργαζομένους και έπρεπε να σκεφτώ αυτούς και το χρήμα που θα έβγαζαν από την πώληση αυτή» είπε ο Acton. «Έπρεπε να σκεφτώ τους επενδυτές και το μερίδιό μου. Δεν είχα την ευχέρεια να πω ‘όχι’, ακόμη κι αν ήθελα».

Πάντως, ο Acton απομακρύνθηκε από το Facebook προτού λάβει το τελικό ποσό των 850 εκατομμυρίων δολαρίων από μετοχές που θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει.

Τόσο ο Acton όσο κι ο άλλος συνιδρυτής του WhatsApp, Jan Koum, ήλπιζαν να δημιουργήσουν έναν άλλο τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης της εφαρμογής τους. Αρχικά, το WhatsApp θα χρέωνε τους χρήστες 1 δολάριο ετησίως, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Η σκέψη ήταν ότι το μοντέλο θα ήταν κερδοφόρο εφόσον κατάφερνε να προσελκύσει αρκετούς χρήστες.

«Δεν θα παρήγαγε άπειρα λεφτά, κι αν είχε 1 δισεκατομμύριο χρήστες θα έβγαζε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως», είπε ο Acton στο Στάνφορντ. «Δεν είναι αυτό που θέλουν η Google και το Facebook. Οι εταιρείες αυτές θέλουν να βγάζουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια».

Πηγή: fortunegreece.com (του Erik Sherman )

Latest from inBUSINESS

Go to Top