Οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν περισσότερα για… μπάρμπεκιου αυτό το καλοκαίρι

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ευρωπαίοι ίσως χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα για μπάρμπεκιου αυτό το καλοκαίρι, καθώς η ασθένεια των χοίρων αποδεκατίζει τα κοπάδια στα μισά του κόσμου.

Οι κτηνοτρόφοι στην Κίνα και τις γείτονες χώρες αντιμετωπίζουν την εξάπλωση της θανατηφόρου αφρικανικού υιού των χοίρων, η οποία ενισχύει τη ζήτηση ξένων κρεάτων. Οι παραγωγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο – ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων νικητών φέτος, με τις πωλήσεις προς την Κίνα να ανεβαίνουν κατά 43% μέχρι τον Μάιο.

Αν και αυτό ωφελεί τους κτηνοτρόφους χοίρων, έχει αυξήσει τις τιμές του κρέατος για τους καταναλωτές. Ο δείκτης τιμών χοιρινού στη Δανία είναι ο υψηλότερος από το 2017 και ο αντίστοιχος στην Ισπανία είναι ο υψηλότερος σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Στη Γαλλία, η ένωση κρεοπωλών και μεταποιητικών κρεάτων χαρακτήρισε την κατάσταση του χοιρινού κρέατος ως «κρίση», λέγοντας ότι πολλά μέλη επαναδιαπραγματεύονται τις τιμές με τους λιανοπωλητές για να καλύψουν τις αυξανόμενες δαπάνες.

Οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής δεν αντικατοπτρίζονται αμέσως στο ταμείο, αλλά οι αυξήσεις ενδέχεται να φέρουν μειώσεις στα λουκάνικα προς πώληση για καλοκαιρινά μπάρμπεκιου στην Ευρώπη.

«Κατά τη διάρκεια της σεζόν μπάρμπεκιου, υπάρχουν συνήθως πακέτα φθηνού χοιρινού κρέατος για να δελεαστούν οι καταναλωτές», δήλωσε ο Rupert Claxton, διευθυντής του τμήματος κρέατος στη συμβουλευτική Gira. «Δεν υπάρχει τίποτα στα επίπεδα που έχουμε δει παραδοσιακά».

Οι κάτοικοι της ΕΕ είναι μερικοί από τους κορυφαίους καταναλωτές χοιρινού κρέατος στον κόσμο και οι τιμές μπορεί να παραμείνουν υψηλές για λίγο ακόμα. Οι εξαγωγές του μπλοκ φέτος και του χρόνου αναμένεται να ανεβαίνουν περίπου 12%, καθώς η Κίνα αγοράζει περισσότερο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η εγχώρια κατανάλωση θα μειωθεί, καθώς ορισμένοι αγοραστές επιλέγουν φθηνότερες επιλογές κοτόπουλου.

Ο αντίκτυπος των απωλειών της Κίνας στις παγκόσμιες τιμές χοιρινού κρέατος «είναι πιθανό να συνεχιστεί για πολλούς μήνες», δήλωσε αυτή τη βδομάδα το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

Πηγή: newmoney.gr

Latest from ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top