Μέχρι 500 εκ. ευρώ θα αντλήσει ο συνεργατισμός του Μπάρι της Ιταλίας για ενίσχυση του ισολογισμού του

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην απόφαση να προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων μέχρι και 500 εκατομμυρίων ευρώ από επενδυτές για να ενισχύσει τον ισολογισμό του, κατέληξε το συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα του Μπάρι, Popolare di Bari, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα σχέδια της τράπεζας.

Η απόφαση αυτή της μη εισηγμένης (στο χρηματιστήριο) συνεργατικής τράπεζας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει αρκετούς τοπικούς ανταγωνιστές στην φτωχότερη νοτιοανατολική περιοχή της Απουλίας, στην Ιταλία, έρχεται μετά που η τράπεζα αναγνώρισε τη “σημαντική και αντικειμενική δυσκολία ” να έχει πρόσβαση στις αγορές το 2017.

Η αποτυχία άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα να θέσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Popolare di Bari, την τράπεζα Carige, υπό ειδικό καθεστώς διαχείρισης και ανάγκασε την Κυβέρνηση της Ρώμης να διοχετεύσει κεφάλαια στήριξης μέχρι 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως και άλλες ιταλικές τράπεζες, η Popolare di Bari καταβάλει προσπάθειες να μειώσει τα «κακά» δάνεια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς ύφεσης και τα οποία το Νοέμβριο εξακολουθούσαν να ανέρχονται σε περίπου στο το ένα πέμπτο του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Η Popolare di Bari σχεδιάζει την έκδοση νέων μετοχών μέχρι 300 εκ. ευρώ και την πώληση δανείων ύψους 200 εκ. ευρώ μειωμένης εξασφάλισης, ανέφερε την Πέμπτη η πηγή στο Reuters, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Messaggero».

Η πηγή είπε ακόμη ότι δεν ήταν ξεκάθαρο πώς θα ανταποκριθεί η αγορά.

Η Popolare di Bari ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο και τα μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων της σε συνεδρία του διοικητικού της συμβουλίου στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ πηγή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία.

Η Popolare di Bari απώλεσε 139 εκ. ευρώ από τον περασμένο Ιούνιο, λόγω απομείωσης δανείων και ετήσιας μείωσης κατά 18%  των βασικών εσόδων από τόκους.

Η τράπεζα έχει καθυστερήσει να εγκαταλείψει το συνεργατικό της στάτους και να καταστεί μια ανώνυμη εταιρεία, όπως απαιτούσε το 2015 η κυβερνητική μεταρρύθμιση των μεγάλων συνεργατικών τραπεζών της Ιταλίας, αλλά τώρα προτίθεται να το πράξει αυτό ως μέρος του νέου σχεδίου, ανέφερε η πηγή.

Latest from ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top