Αντιπρόεδρος ACCA: Να αφαιρεθεί η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit (video)

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H αβεβαιότητα γύρω από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί έγκαιρα, δήλωσε ο Μαρκ Μίλαρ, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Μίλαρ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για την τελετή αποφοίτησης των νέων μελών του ACCA μέσω του κοινού σχεδίου με τον Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) μίλησε στο ΚΥΠΕ μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΛΚ Κυριάκο Ιορδάνου.

«Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουν ότι είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί το πρόβλημα και νομίζω ότι η βιομηχανία, ο κλάδος (των λογιστών) και το επιχειρείν γενικότερα θα ήθελε να δει το θέμα να επιλύεται με οιονδήποτε τρόπο ώστε να εξαλείψουμε την αβεβαιότητα», είπε, προσθέτοντας ότι ο  Σύνδεσμος διατηρεί μια ουδέτερη θέση επί του ζητήματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μίλαρ είπε πως ότι δεν βλέπει το ζήτημα να επιλύεται πολύ σύντομα, σημειώνοντας ότι ως πιθανότερο σενάριο παρουσιάζεται αυτό της νέας παράτασης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε παρατήρηση ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit, o κ. Μίλαρ είπε πως κάθε περίοδος αβεβαιότητας σημαίνει ότι θα υπάρξει αυτή η επιβράδυνση και γι’ αυτό και πάλι είναι σημαντικό να περάσουμε αυτήν την περίοδο με έγκαιρο τρόπο.

Πάντως, ερωτηθείς για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην Κύπρο λόγω των στενών εμπορικών δεσμών με το ΗΒ, ο Αντιπρόεδρος του ACCA εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο και εκθείασε γενικότερα την κυπριακή φιλοξενία.

Όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης του επαγγελματικού τίτλου του ACCA, o κ. Μίλαρ είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί το θέμα του Brexit, δηλαδή αν η αποχώρηση του ΗΒ συνοδευτεί με ή χωρίς συμφωνία.

Σημείωσε ότι για τα μέλη τους, που είναι και μέλη του ΣΕΛΚ, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και τα πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν, εξάροντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με τον ΣΕΛΚ.

«Και αναμένω ότι το έργο που κάνουμε για τον μετριασμό των όποιων συνεπειών σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία θα επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Μίλαρ αναγνώρισε πως ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στο θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit. Ωστόσο, είπε ότι γίνεται πολύς λόγος για ένα σκληρό Brexit ή μιας σκληρής εξόδου, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή.

«Πιστεύω ότι λογικά άτομα εξετάζουν την πιθανότητα και τους καθοδικούς κινδύνους και εργάζονται για το πως αυτοί θα μετριαστούν. Στην Κύπρο εργαζόμαστε με τους συνάδελφους εδώ για να διασφαλίσουμε ότι οι πράξεις μετριασμού είναι στη θέση τους. Δεν βλέπω σημαντικό πρόβλημα σε αυτό το σημείο, έχουμε συμφωνίες και ένα οδικό χάρτη για το χειρισμό τους», κατέληξε.

Ιορδάνου: Όλοι θα χάσουν από ένα άτακτο Brexit, υπάρχουν λύσεις για επαγγελματικούς τίτλους

Από την πλευρά του, ο ΓΔ του ΣΕΛΚ προέβαλε την άποψη του Συνδέσμου ότι δεν ευνοεί το Brexit, πόσο άλλον ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας μάλιστα πως σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια τρίτη χώρα αλλά δεν θα είναι μία, κατά την άποψή μου, συνήθης τρίτη χώρα, αλλά θα είναι μια χώρα με την οποία κατά την δεν θα έχουμε καμία σχέση.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι με ένα Brexit, ειδικά χωρίς συμφωνία, χάνουμε όλοι», είπε, εξηγώντας πως η Κύπρος θα πρέπει να ρυθμίσει όλα τα ζητήματα με το Ηνωμένο Βασίλειο από την αρχή, δηλαδή πιστοποιήσεις προϊόντων, τροφίμων ηλεκτρονικών ακόμη και προσόντων.

Έσπευσε όμως να καταστήσει σαφές πως «ενδεχομένως σε επίπεδο οικονομίας, εμπορίου, βιομηχανίας και πιθανόν σε επίπεδο τουρισμού, πιθανόν να μην έχουμε τόσα διαδικαστικά προβλήματα εφόσον η Κύπρος συνεργάζεται με πολλές τρίτες χώρες σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που περιορίζουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες εντός της ευρωπαϊκής ζώνης, οπότε για μας θεωρώ θα είναι μια πιο εύκολη προσαρμογή».

Αναφορικά με τους επαγγελματικούς τίτλους, ο κ. Ιορδάνου είπε πως το θέμα αυτό διέπεται από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία του 2005, την οποία έχουμε μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο το 2008, όπου στο παράρτημα 1 του νόμου υπάρχει ρητή αναφορά σε μια σειρά από βρετανικούς επαγγελματικούς τίτλους, παράρτημα το οποίο σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία καθίσταται άκυρο.

«Οπόταν τι χρειάζεται να γίνει είναι νομική ρύθμιση, είτε μέσω έκδοσης κανονισμών ή τροποποίησης του νόμου. Το ίδιο ισχύει και για άλλα θέματα, οπότε εμείς το τι έχουμε κάνει σαν ΣΕΛΚ έχουμε, αν θέλετε, συμφιλιωθεί με την ιδέα ενός άτακτου Brexit εδώ και λίγους μήνες, έχουμε κάνει τη δική μας νομική κατά κύριο λόγο ανάλυση και είμαστε σε επαφή με τα Υπουργεία τα οποία μας επηρεάζουν κατά κύριο λόγο, Εξωτερικών Εργασίας και Οικονομικών», είπε.

Πρέπει όλοι, όπως είπε, να εντοπίσουν και να διαγνώσουν τα θέματα που τους αφορούν «και να γίνει μια συλλογική συντονισμένη ενέργεια, κυβέρνηση νομοθετική εξουσία, Νομική Υπηρεσία – πρέπει να περάσουν και από εκεί – ούτως ώστε να προλάβουμε την περίπτωση ενός άτακτου Brexit».

Κανένα πρόβλημα με τους τίτλους του ΣΕΛΚ

Αναφορικά με τους επαγγελματικούς τίτλους και την αναγνώρισή τους, ο κ. Ιορδάνου είπε πως σε περίπτωση Brexit καταργούνται οι υφιστάμενες αυτόματες αναγνωρίσεις προσόντων με το ΗΒ και κάθε κράτος μέλος έχει την ευχέρεια να νομοθετήσει σε σχέση με την αναγνώριση των προσόντων.

Διευκρίνισε σε αυτό το σημείο ότι βάσει της ενημέρωσης που εξέδωσε η Κομισιόν στις 21 Ιουνίου του 2018 όσοι έχουν ήδη λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος αυτή συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ και στην μετά Brexit εποχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κύπρο υπάρχουν κοντά στις 5.000 ελεγκτές-λογιστές μέλη του ΣΕΛΚ και άλλο 4.000 φοιτητές, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε σχέση με τους επαγγελματικούς τους τίτλους, καθώς πρόκειται για ένα κοινό σχέδιο ΣΕΛΚ – ΑCCA με εξετάσεις στην Κύπρο, το οποίο αναγνωρίζεται απευθείας από τα 26 κράτη – μέλη της ΕΕ. Μάλιστα είπε πως το κοινό σχέδιο αυτό μπορεί στο μέλλον να θεωρηθεί και ως κοινοτική σειρά εξετάσεων.

«Ανάλογες ρυθμίσεις έχουμε κάνει και με άλλα βρετανικά σώματα, οπότε είμαστε σε μια διαδικασία συνομολόγησης συμφωνιών με βρετανικά σώματα, ούτως ώστε τα υφιστάμενα μας μέλη, άτομα τα οποία έχουν αποκτήσει επαγγελματικούς τίτλους από το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχουν γίνει μέλη μας αλλά και οι φοιτητές να μπορούν να συνεχίσουν να αποκτήσουν τους τίτλους τους και να μπορούν να προχωρήσουν αφενός σε εγγραφή τους σε ένα αναγνωρισμένο σώμα λογιστών όπως είναι ο ΣΕΛΚ άρα ένα κοινοτικό σώμα λογιστών το οποίο αναγνωρίζεται απευθείας από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ και ακολούθως  να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή – ελεγκτή στην Κύπρο χωρίς οποιεσδήποτε πρόσθετες υποχρεώσεις ή άλλο πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι ο εξετάσεις που γίνονται στην Κύπρο προσφέρονται και για άλλους πολίτες της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Latest from ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top