Τραμπ: Αύξηση στους δασμούς αν δεν γινει η συνάντηση με τον Ζι Τζινπίνγκ στην Οσάκα

in ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα αυξήσει περαιτέρω τους δασμούς των κινεζικών εισαγομένων προϊόντων σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Κίνας Ζι Τζινπίνγκ δεν συναντηθεί μαζί του στην επερχόμενη Σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία.

Ερωτηθείς σχετικά ο Τραμπ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, σήμερα, Δευτέρα, απάντησε ότι η επιβολή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων θα ισχύσει αμέσως εάν δεν γίνει η προαναφερόμενη συνάντηση στη Σύνοδο, που έχει προγραμματιστεί εντός του τρέχοντος μηνός.

«Ναι θα μπορούσε», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Νομίζω ότι (ο Κινέζος πρόεδρος) θα πάει (στη Σύνοδο) και θα συναντηθούμε. Εχω πολύ καλή σχέση με αυτόν. Είναι απίστευτος άνθρωπος. Είναι πολύ δυνατός, πολύ έξυπνος, αλλά είναι για την Κίνα και εγώ για τις ΗΠΑ», κατέληξε.

Οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα δεν παρουσίασαν τον περασμένο μήνα καμμία πρόοδο, και μάλιστα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι υπαναχώρησε στο θέμα της παρουσίασης μιας συγκεκριμένη, μη χαλαρής συμφωνίας.

«Η Κίνα πρόκειται να κάνει συμφωνία γιατί πρέπει να κάνει συμφωνία», ανέφερε ο Τραμπ τη Δευτέρα.

Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι μια επερχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την αποκλεισμένη από την αμερικάνικη αγορά και το 5G, Huawei. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι την βλέπει ως απειλή. Από την άλλη πλευρά όμως είπε ότι μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να επιτύχει μια καλή συμφωνία. Παράλληλα, όμως απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν ο αποκλεισμός της Huawei από την αμερικανική αγορά θα επηρεάσει αρνητικά και θα κρατήσει πίσω την αγορά των υπηρεσιών 5G.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πρωτοπόροι και στο 5G όπως είμαστε πρωτοπόροι σε όλες τις άλλες τεχνολογίες, χάρη στα μυαλά της Silicon Valley», ανέφερε ο Τραμπ.

«Θέλω να βλέπω την Κίνα να πηγαίνει καλά οικονομικά, αλλά όχι όπως οι ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, επισημαίνοντας ότι βλέπει τη χώρα πρωτίστως σαν ανταγωνιστή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στην Οζάκα, στο πλαίσιο της Συνόδου G-20 με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Κίνας Ζι Τζινπίνγκ.

Η καλύτερη συμφωνία που μπορεί να επιτευθχεί, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι 25% δασμοί σε εισαγόμενα είδη αξίας 600 δισ. δολαρίων. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα αυξηθούν οι δασμοί στο 35 και 40%.

Πηγή: NewMoney

Latest from ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top