Το Κρεμλίνο αρνείται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών

in ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς που αφορούν το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της πρώην ρωσικής επενδυτικής τράπεζας τράπεζας Troika Dialog, λέγοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα νέο στα δημοσιεύματα από ένα δίκτυο ερευνητικών δημοσιογράφων.

“Η έρευνα αυτή είναι πολύ συγκεχυμένη και κάποια γεγονότα που αναφέρονται σε αυτήν είναι αρκετά παλιά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφους, στο πρώτο σχόλιο του Κρεμλίνου σχετικά με το σκάνδαλο. Ορισμένοι ισχυρισμοί είναι αναληθείς ή παρουσιάζονται με παραμορφωμένο τρόπο και τα δημοσιεύματα “δεν περιέχουν τίποτα το ιδιαίτερα καινούριο”, είπε.

Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις αποκαλύψεις του δικτύου Organized Crime and Corruption Reporting Project την περασμένη εβδομάδα ότι ένας εκ των ιδρυτών της, ο Ruben Vardanyan, εξήγαγε περίπου 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2006 και 2013 χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο τουλάχιστον 75 offshore εταιρειών. Ενώ ο Vardanyan δεν κατηγορήθηκε προσωπικά για αδίκημα, ήταν πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Troika κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς και ο κύριος συνεργάτης του.

Ο ίδιος ανέφερε σε μια ανοιχτή επιστολή την Πέμπτη ότι οι πληροφορίες από το OCCRP που αφορούν την Troika Laundromat περιείχαν “ολικές ανακρίβειες, πληροφορίες που είχαν ληφθεί εντελώς εκτός πλαισίου, ερμηνείες και καθαρές εφευρέσεις”, χωρίς να επεξεργαστούν. Ο Vardanyan βοήθησε την ίδρυση της Troika το 1991 και ο ίδιος και οι συνεργάτες του πούλησαν την παλαιότερη επενδυτική τράπεζα της Ρωσίας για 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2012 στην κρατική Sberbank, η οποία τους πλήρωσε άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.

Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες φέρονται να εμπλέκονται στους ισχυρισμούς περί ξεπλύματος μαύρου ρωσικού χρήματος, μεταξύ των οποίων οι Danske Bank, Nordea Bank, Swedbank και Deutsche Bank.

Πηγή: NewMoney

Latest from ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top