Τη μεγαλύτερη βουτιά της 4ετίας καταγράφει το πετρέλαιο

in ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί του εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται το πετρέλαιο, καθώς τα απροσδόκητα υψηλά (και αυξανόμενα) αποθέματα αμερικανικού αργού επισκιάζουν τις ανησυχίες για την προσφορά/παραγωγή από τον Περσικό Κόλπο έως τη Λατινική Αμερική.

Το πετρέλαιο έχει εισέλθει σε bear market, δηλαδή έχει υποχωρήσει άνω του 20% σε σύγκριση με τα υψηλότερα επίπεδά του.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2018 για το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,63% στα 61,28 δολάρια.

Ανάλογη η εικόνα και για το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 του Brent, με απώλειες 0,64% στα 71,61 δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας, η παραγωγή των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 11,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2018, όγκος τριπλάσιος σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκατίας και αυξημένος κατά +22,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα, η ΕΙΑ εκτιμά ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα μέσα του 2019, χάρη στην ενισχυμένη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου.

Σε ότι αφορά τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε άνοδος κατά 5,8 εκατ. βαρέλια, στα 431,79 βαρέλια συνολικά, με τον αριθμό αποθεμάτων να είναι πλέον υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Ωστόσο, η άνοδος στις εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα αντισταθμίζει την αυξημένη αμερικανική παραγωγή, παρέχοντας στήριξη στην τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, οι εισαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά +32% σε ετήσια βάση, στα 9,61 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ξεπερνώντας τα 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως που είχαν σημειωθεί τον Απρίλιο.

Πηγή: NewMoney

Latest from ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top