Συνδιάλεξη αξιωματούχων ΗΠΑ – Κίνας για εμπορικές διαπραγματεύσεις

in ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Aμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Aμερικανός Yπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συνομίλησαν χθες Τρίτη με τους Kινέζους αξιωματούχους εντός των ορίων της προσπάθειας για την επίλυση της σύγκρουσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για το εμπόριο, ανακοίνωσε Aμερικανός αξιωματούχος.

Τα δύο στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ συζήτησαν με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε και τον Kινέζο Yπουργό Τζονγκ Σαν «για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό να επιλυθούν τα εμπορικά ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», σημείωσε ο αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι αμφότερα τα μέρη θεωρούν πως οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν.

Στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα στα τέλη του Ιουνίου, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να αποφευχθούν τα χειρότερα και κήρυξαν εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο τους και την ανταλλαγή ομοβροντιών επιπρόσθετων δασμών.

Ακόμη, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, που διεκόπησαν απότομα τον Μάιο διότι, κατήγγειλε η Ουάσινγκτον, το Πεκίνο υπαναχώρησε από δεσμεύσεις που είχε κάνει. Ο Τραμπ ανακάλεσε την απειλή του να επιβάλει νέους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα κινεζικής προέλευσης που θα έπλητταν το σύνολο των κινεζικών αγαθών, αξίας 500 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αγοράζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας για οικονομικά ζητήματα Λάρι Κάντλοου χαρακτήρισε τη χθεσινή συνδιάλεξη των αξιωματούχων εποικοδομητική. Πρόσθεσε ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών να συναντηθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο για να αρθούν τα εμπόδια και να κλειστεί συμφωνία ανάμεσά τους.

Πηγή: ethnos.gr

Latest from ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top