Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός στη Σουηδία

in ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός της Σουηδίας διέψευσε τις προβλέψεις των οικονομολόγων τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας την υπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και το Δεκέμβριο, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι τιμές καταναλωτή με σταθερό επιτόκιο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,5% το Σεπτέμβριο, αυξημένες κατά 2,2% σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας την Πέμπτη. Οι αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg είχαν κάνει την εκτίμηση για ποσοστό 2,3%, ενώ η Riksbank είχε προβλέψει 2,4%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% μέσα στον μήνα. Η τιμή κόστος + κίνητρο (με εξαίρεση τον τομέα της ενέργειας), μια μέτρηση που παρακολουθείται στενά για τις υποκείμενες πιέσεις των τιμών, αυξήθηκε κατά 1,6% ετησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Riksbank.

Η κορόνα έκανε ράλι, όπως μετέδωσαν οι ειδήσεις, κερδίζοντας περισσότερο από 1% έναντι του ευρώ.

Με τη βασική μέτρηση του πληθωρισμού να βρίσκεται πλέον πάνω από το στόχο του 2% από το Μάιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην κεντρική τράπεζα δήλωσαν ότι το Σεπτέμβριο σκόπευαν να ξεκινήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nordea Bank Abp Andreas Wallstrom, τα στοιχεία της Πέμπτης “υποστηρίζουν την έκκλησή μας για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2018.”

Πηγή: NewMoney

Latest from ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top