Σχέδιο οικονομικής δράσης ανακοινώνει η Τουρκία

in ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, που διολίσθησε έως το 7,24 έναντι του δολαρίου. Από σήμερα σε εφαρμογή το οικονομικό σχέδιο δράσης της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ της χώρας, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιεί τις λεπτομέρειές του. Αποκλείει παρεμβάσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια.

Ξεπέρασε και τις 7 λίρες η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο στις συναλλαγές στην Ασία νωρίτερα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες τόσο για την επιρροή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία της ώρας, όσο και για την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως το 7,24 έναντι του δολαρίου νωρίτερα, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα 6,97 δολάρια, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι από σήμερα το πρωί (Δευτέρα) θα αρχίσει η εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου δράσης.

Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους, η λίρα έχει απολέσει το 46% της αξίας της.

Σε συνέντευξή του στην Hurriyet, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε πως η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για την οικονομία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί, προκειμένου να καθησυχαστούν οι επενδυτές.

Στη συνέντευξή του, ο Αλμπαϊράκ χαρακτήρισε την διολίσθηση της λίρας ως «μια επίθεση», τονίζοντας πως το σχέδιο δράσης είναι έτοιμο.

«Από τη Δευτέρα το πρωί και ύστερα οι θεσμοί μας θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα μοιραστούν τις ανακοινώσεις με την αγορά», είπε, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τα μέτρα.

Ο ίδιος σημείωσε πως το σχέδιο έχει προετοιμαστεί για τις τράπεζες και τον τομέα της πραγματικής οικονομίας, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επηρεάζονται περισσότερο από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα βήματα με τις τράπεζές μας και την τραπεζική εποπτική αρχή γρήγορα», δήλωσε.

Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο παρέμβασης της Τουρκίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, λέγοντας πως η όποια κατάσχεση ή μετατροπή των καταθέσεων αυτών σε τουρκική λίρα, αποκλείεται.

Πηγή: euro2day.gr

Latest from ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top