Γιατί σκέφτεται ο Musk να αποσύρει την Tesla από το χρηματιστήριο

in BUSINESS NEWS

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες η ανακοίνωση μέσω twitter του Elon Musk να αποσύρει την Tesla από το χρηματιστήριο και να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία με τιμή μετοχής στα 420 δολάρια. Άμεσο αποτέλεσμα η εκτόξευσή της με άνοδο περί το 8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τα σχέδια Musk υλοποιηθούν, η αγοραία αξία της Tesla θα ανέρχεται στα 71 δισ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που ο CEO της Tesla εκφράζει μια τέτοια πρόθεση. Τον Νοέμβριο του 2017 είχε πει στο περιοδικό Rolling Stone ότι «δεν είναι τόσο αποτελεσματικό να διαπραγματεύεται δημόσια μια εταιρεία». Ηταν ωστόσο η πρώτη φορά που το είπε τόσο ξεκάθαρα.

Οι λόγοι που θα έκανε κάτι τέτοιο, αρκετοί:

– Να διατηρήσει μυστικές τις πληροφορίες που κάνουν την Tesla ανταγωνιστική: το να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο μια εταιρεία, την αναγκάζει εκ των πραγμάτων να αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να πλήξουν την ανταγωνιστικότητά της, όπως πόσα αυτοκίνητα παράγει και πόσα πουλάει, πόσα χρήματα λαμβάνουν τα στελέχη της, το χρέος που τη βαρύνει, αγωγές που αντιμετωπίζει και αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλει στο πλαίσιο νομικών αντιδικιών κλπ.

– Να ευθυγραμμίζεται με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των επενδυτών: όντας στο χρηματιστήριο είναι συχνά εξαναγκασμένη να λαμβάνει αποφάσεις εδώ και τώρα που τη δεδομένη στιγμή μπορεί να φαίνονται ορθές, μακροπρόθεσμα όμως αποδεικνύονται αποτυχημένες.

– Να ενισχύσει την τιμή της μετοχής: προφανώς ο musk κατάλαβε ότι με μια τέτοια ανακοίνωση η τιμή θα εκτοξευόταν. Πράγματι, μετά το tweet σημειώθηκε άνοδος 8%, που ήρθε να προστεθεί στην άνοδο που είχε ήδη σημειωθεί νωρίτερα, μετά την είδηση ότι Σαουδαραβικό fund θέλει να πάρει μερίδιο της Tesla. Ετσι η μετοχή της έκλεισε με ημερήσια άνοδο 11%.

Έτσι, με την τιμή της μετοχής πάνω από το επίπεδο των 360 δολαρίων, η Τesla μπορεί πλέον να αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεών της που φθάνουν τα 900 εκατ. δολ. σε μετοχές και όχι σε ρευστό…

Πηγή: newmoney.gr

Latest from BUSINESS NEWS

Go to Top