Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση ενός δις ευρώ προς την Ελλάδα 

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση 1 δις ευρώ για την Ελλάδα για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών στο εσωτερικό της χώρας.

Πρόκειται για το εναπομένον ποσό της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM που εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 2018. Θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών, ανακοίνωσε ο ESM  από το Λουξεμβούργο.

Η απελευθέρωση των κεφαλαίων υποβλήθηκε σε θετική αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης  καθυστερήσεων από την ελληνική κυβέρνηση και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 22ας Μαρτίου 2018, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών της στον ιδιωτικό τομέα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM. Klaus Regling. “Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος του ESM και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί”, ανέφερε.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ΕSM για την Ελλάδα θα φθάσει τα 46,9 δις ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος έως 86 δις ευρώ. Ο ESM και ο ΕFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δις ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τους πόρους διάσωσης τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα προγραμματίζεται να λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ESM απαρτίζεται από ανώτατα στελέχη του Υπουργείων Οικονομικών των 19 μελών του Ταμείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Latest from ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top