Ντράγκι: Ο προστατευτισμός απειλεί την παγκόσμια οικονομία,

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα προστατευτικά εμπορικά μέτρα ενέχουν τον κίνδυνο υπόσκαψης της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία και στα θεσμικά πλαίσια που έχουν βοηθήσει στην διατήρηση της ανάπτυξης για δεκαετίες, δήλωσε, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Είναι πιο επείγον από ποτέ αυτές οι συζητήσεις … να γίνονται εντός του υφιστάμενου πολυμερούς πλαισίου», ανέφερε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου μετά την τακτική συνάντηση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για καθορισμό πολιτικής.

«Αυτό είναι το ίδιο σημαντικό με την φύση των μέτρων που θα συζητηθούν, γιατί αν υποσκάψουμε το πολυμερές πλαίσιο που έχει συνοδεύσει την ύπαρξη μας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και έχει συνοδεύσει την πολύ μακρά ευημερία που είχε ο κόσμος έκτοτε, τότε θα προκαλέσουμε πολύ σοβαρή ζημιά», πρόσθεσε.

«Και το έχουμε περάσει – όχι εμείς, αλλά οι πρόγονοί μας το έχουν περάσει αυτό ήδη, γι’ αυτό δεν υπάρχει ανάγκη να επαναλάβουμε την εμπειρία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Έχουμε δει που μας έχει οδηγήσει», είπε.

Καθώς το αίσθημα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώνεται και η περιορισμένη ζήτηση στις εξαγωγές επηρεάζει την ανάπτυξη, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η απειλή του προστατευτισμού διακινδυνεύει να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι νέες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό της ΕΚΤ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, περιλαμβάνουν εμπορικά μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, οι άμεσες επιδράσεις των οποίων είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, και ότι δεν αναμένονται μελλοντικές κινήσεις.

Σημείωσε ωστόσο ότι η οποιαδήποτε κλιμάκωση στην εμπορική διένεξη θα επηρέαζε την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου νωρίτερα αυτό τον μήνα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπάρξει απάντηση.

Παρά το γεγονός ότι οι δασμοί επηρεάζουν μια σχετικά μικρή ομάδα προϊόντων, απαντητικά μέτρα μπορεί να καταλήξουν σε ένα γενικότερο εμπορικό πόλεμο, κάτι που θα επιβράδυνε την ανάπτυξη και θα έκανε μη προβλέψιμες τις νομισματικές κινήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Latest from ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top