Επιφυλακτικοί οι οικονομολόγοι για τον ρυθμό ανάπτυξης 7,4% της τουρκικής οικονομίας

in ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία χαιρέτισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αλλά αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από οικονομολόγους.

Το ποσοστό, το οποίο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 7,0%, είναι το ίδιο με την ανάπτυξη που κατέγραψε η τουρκική οικονομία ολόκληρο το 2017 και δίνει στήριξη στον Ερντογάν και στο κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Ωστόσο, οικονομολόγοι αναφέρουν ότι τέτοια υψηλή ανάπτυξη δεν είναι αναγκαστικά υγιής, καθώς η Τουρκία βιώνει διψήφιο πληθωρισμό και ένα διογκωμένο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί στα επόμενα τρίμηνα μετά τις εκλογές.

Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου οφείλεται στη βιομηχανία, στις κατασκευές και στις υπηρεσίες καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας (TUIK). Επίσης, η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 11%.

Ο Ερντογάν χαιρέτισε τα τελευταία στοιχεία, λέγοντας ότι η Τουρκία “συνέχισε να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες” οικονομίες.

Πρόσθεσε στο Twitter: “Παρά τις επιθέσεις στην οικονομία και τα παιχνίδια που παίζονται, συνεχίζουμε να αναπτύσσονται έντονα με ισχυρά μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία!”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Latest from ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top