Οι εκροές ιδιωτικών κεφαλαίων από τη Ρωσία υπερέβησαν ετήσιες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας 

in ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καθαρές εκροές κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα από την Ρωσία  στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2018, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανήλθαν στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια,  δηλαδή ήταν κατά 17% μεγαλύτερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. 

Με βάση την πρόβλεψη που έκανε τον Μάρτιο η Κεντρική Τράπεζα, οι εκροές κεφαλαίων από την χώρα το 2018, με την μέση ετήσια τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται στα 60 δολάρια το βαρέλι (με βάση το αρχικό σενάριο) αναμένονταν να είναι στα επίπεδα των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των 24,8 δισεκατομμυρίων  που ήταν το 2017. Κατ` αυτόν τον τρόπο, στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018, οι εκροές υπερέβησαν τις προβλέψεις για τη διάρκεια του έτους.

Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο δανεισμός προήλθε πρωτίστως από την αύξηση των ξένων κεφαλαίων σε διάφορους τομείς χωρίς να επηρεασθούν σημαντικά οι τραπεζικές συναλλαγές. Τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, αυξήθηκαν κατά 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι των 14,9 δισεκατομμυρίων στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2017.

Εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε ρωσικές επιχειρήσεις, οι εκροές ιδιωτικών κεφαλαίων από την Ρωσία το 2018 αναμένεται να είναι κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερες, σε σχέση με  τις προβλέψεις που είχαν γίνει, και να  φθάσουν τα 49 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων  της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας.

Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τις προβλέψεις  της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, αλλά και τις μακροοικονομικές προβλέψεις  του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης  για το 2018 (που ήταν στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Latest from ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top