Έρευνα CT: Εμπρησμοί, βόμβες και εκφοβισμοί με φόντο το κυπριακό ποδόσφαιρο (pics)

in Cyprus Times

Ξανά στο επίκεντρο το κυπριακό ποδόσφαιρο – Δεν έχουν τέλος οι ενέργειες εκφοβισμού παραγόντων του ποδοσφαίρου – Έρευνα της CT με το χρονικό των τελευταίων 16 επιθέσεων κατά παραγόντων 

Στόχος βομβιστών έγινε χθες το βράδυ (16/4) η οικία του πρώην διαιτητή και νυν παρατηρητή διαιτησίας Κώστα Καπιτανή στη Λάρνακα, επαναφέροντας το ζήτημα εγκληματικών ενέργειων στο κυπριακό ποδόσφαιρο, στο επίκεντρο.

Η επίθεση κατά παραγόντων του ποδοσφαίρου αποτελεί συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια παίρνοντας ανησυχητικές διαστάσεις. Πίσω από όλες σχεδόν τις εγκληματικές ενέργειες κατά διαιτητών φαίνεται να κρύβεται η επαγγελματική τους δραστηριότητα με το ποδόσφαιρο.

Καταδικαστέα γεγονότα που έχουν αναγκάσει πολλάκις την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να εκδώσει ανακοινώσεις συμπαράστασης και καταδίκης και τα μέλη του Συνδέσμου Διαιτητών να απέχουν για κάποιο χρονικό διάστημα από τα γήπεδα.

Ευτυχώς σε όλες τις περιπτώσεις οι απώλειες ήταν υλικές «ταρακουνώντας» όμως τα θεμέλια τόσο του κυπριακού ποδοσφαίρου όσο και βαθύτερα της κοινωνίας.

Η Cyprus Times συγκέντρωσε 16 επιθέσεις κατά παραγόντων του ποδοσφαίρου, εκ των οποίων οι πλείστες αφορούν επιθέσεις σε διαιτητές.

Αναλυτικά το χρονικό των βομβιστικών επιθέσεων:

Ιούνιος 2009: Βομβιστική επίθεση κατά της οικείας του διαιτητή Λεόντιου Τράττου
H πρώτη από τις τρείς επιθέσεις που δέχθηκε ο διεθνής διαιτητής μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οκτώβριος 2009: Βομβιστική επίθεση κατά του οικήματος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου
H πρώτη από τις τρείς επιθέσεις που δέχθηκε ο σύνδεσμος μέσα στα επόμενα χρόνια.

Νοέμβριος 2009: Πρώτη βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων της εταιρείας «Μινέρβα»
Ήταν η πρώτη φορά που η ασφαλιστική εταιρεία συμφερόντων του εκλιπόντος προέδρου της ΚΟΠ, Κώστα Κουτσοκούμνη, στη Λεμεσό δεχόταν βομβιστική επίθεση από άγνωστους νυκτοβάτες.

Νοέμβρης 2010: Βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Αριστείδη Χρίστου
Δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβα μολότοφ στο αυτοκίνητο του Κύπριου διεθνή βοηθού διαιτητή Αριστείδη Χρίστου, την ώρα που βρισκόταν σε εστιατόριο της Λεμεσού μαζί με τον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Γιώργο Πάπουτσο.

Σεπτέμβριος 2011: Βομβιστική επίθεση στο οίκημα του Συνδέσμου Διαιτητών
Άγνωστοι νυχτοβάτες επιτέθηκαν με μολότοφ στο οίκημα του Συνδέσμου Διαιτητών, μια εντός και μια εκτός του κτιρίου. Πέρα από τις μολότοφ έγραψαν στους τοίχους του οικήματος υβριστικά συνθήματα με αποδέκτες τους διαιτητές.

Απρίλης 2012: Βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Ανδρέα Ανδρέου

bomba-mouskos
Ένας ακόμη βοηθός διαιτητής, ο Ανδρέας Ανδρέου δέχθηκε επίθεση στο αυτοκίνητο του. Άγνωστοι τοποθέτησαν εργοστασιακή κροτίδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

Φεβρουάριος 2014: Βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Λεόντιου Τράττου
Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά σημειώθηκε τον Φεβρουάριος 2014 όταν άγνωστοι ανατίναξαν το αυτοκίνητο εργασίας του Λεόντιου Τράττου. Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς και προκλήθηκαν και άλλες ζημιές σε ακόμη ένα αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα.

Οκτώβριος 2014: Βομβιστική επίθεση στο οίκημα του Συνδέσμου Διαιτητών
Μία ακόμη επίθεση στο οίκημα του Συνδέσμου Διαιτητών. Άγνωστοι νυχτοβάτες τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του οικήματος και τον πυροδότησαν με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Τις κινήσεις των δραστών κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που υπάρχει στο οίκημα. Στα βίντεο διακρίνονται δύο πρόσωπα με κουκούλες να πλησιάζουν την είσοδο παζοί, να τοποθετούν τον εκρηκτικό μηχανισμό και να απομακρύνονται τρέχοντας.

Ιανουάριος 2015: Βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Θωμά Μούσκου

vomva-sto-spiti-miteras-diaititi
Αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι έξω από το πατρικό σπίτι του Κύπριου διαιτητή, Θωμά Μούσκου στη Λεμεσό. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της οικίας.

Φεβρουάριος 2015: Βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Βασίλη Δημητρίου
Στόχος βομβιστών έγινε και ο διαιτητής Βασίλης Δημητρίου, καθώς άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό, τύπου υδροσωλήνα, μεταξύ του μπροστινού ανεμοθώρακα και της μηχανής αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας της συζύγου του διαιτητή. Η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο όχημα και σε διπλανά σπίτια. Θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού εκτινάχθηκαν σε διπλανή οικία της οποίας έσπασαν τζάμια.

Μάρτιος 2015: Βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Λεόντιου Τράττου

Image result for Βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Λεόντιου Τράττου
Στόχος εμπρηστών έγινε για μια ακόμη φορά το αυτοκίνητο του διαιτητή Λεόντιο Τράττου. Άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του Τράττου που ήταν σταθμευμένο στο υπόγειο της πολυκατοικίας που διαμένει στα Λατσιά. Από την πυρκαγιά το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ η πολυκατοικία γέμισε καπνούς.

Σεπτέμβριος 2016: Βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Γιώργου Νικολάου

zigip5

Βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του διαιτητή, Γιώργου Νικολάου. Εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος οχήματος που ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία του στο Ζύγι.

Διαπιστώθηκε ότι από την έκρηξη το όχημα υπέστη εκτεταμένες ζημιές το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, το οποίο καλύπτεται από ασφάλεια. Η αξία του αυτοκινήτου ανέρχεται στις επτά χιλιάδες ευρώ περίπου.

Νοέμβριος 2016: Δεύτερη βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων της εταιρείας «Μινέρβα»


Εφτά χρόνια μετά η εταιρεία συμφερόντων του προέδρου της ΚΟΠ, που έφυγε από τη ζωή αρχές Μαρτίου, γίνεται στόχως βομβιστών.

11 Οκτωβρίου 2017: Στόχος εμπρηστών το όχημα του Γιώργου Κούμα

Image result for Στόχος εμπρηστών το όχημα του Γιώργου ΚούμαΣτο στόχαστρο εμπρηστών το όχημα του τότε αναπληρωτή προέδρου  της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα. Άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο όχημα του  Γιώργου Κούμα το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

27 Μαρτίου 2018: Έκαψαν το αυτοκίνητο του επιχειρηματία Νίκου Νικολάου
Φωτιά στο αυτοκίνητο του επιχειρηματία Νίκου Νικολάου ο οποίος αποτελούσε μέλος ομάδας επενδυτών που ενδιαφέρθηκε για να αναλάβει τη διοίκηση της Ομόνοιας. Από τη φωτιά, το όχημα του επιχειρηματία υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

16 Απριλίου 2018: Στόχος βομβιστών ο πρώην διαιτητής Κώστας Καπιτανής 

Έκρηξη βόμβας στην οικία του πρώην διαιτητή και νυν παρατηρητή του ποδοσφαίρου Κώστα Καπιτανή στη Λάρνακα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην ηλεκτρική πόρτα του γκαράζ και σε παράθυρο στο υπόγειο της οικίας.

The post Έρευνα CT: Εμπρησμοί, βόμβες και εκφοβισμοί με φόντο το κυπριακό ποδόσφαιρο (pics) appeared first on Cyprus Times.