Μεγαλύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη για τη βρετανική οικονομία το 2018 

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη θα καταγράψει φέτος η βρετανική οικονομία, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμμοντ, παρά την αναμενόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, δήλωσε ο κ. Χάμμοντ στο πλαίσιο αναθεώρησης του προϋπολογισμού που πρόβλεπε ανάπτυξη 1,4%.

Ωστόσο, η νέα πρόβλεψη για το 2018 παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με την ανάπτυξη 1,7% που κατέγραψε πέρσι και ακολουθεί την προειδοποίηση του ΟΟΣΑ ότι το Brexit θα πλήξει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω … σχετικά με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ότι καταγράφει ανάπτυξη ετησίως από το 2010”, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών μιλώντας ενώπιον των βουλευτών.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2019 – το έτος της προγραμματισμένης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Όπως είπε, η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 1,3% τόσο το 2019 όσο και το 2020, παραμένοντας αμετάβλητη από τις προηγούμενες προβλέψεις. Το 2021 θα ανέλθει στο 1,4% και το 2022 στο 1,5%.

Ο κ. Χάμμοντ είπε ακόμη ότι οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις, που καταρτίστηκαν από το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό (OBR), προβλέπουν “περισσότερες θέσεις εργασίας, αύξηση των πραγματικών μισθών, μείωση του πληθωρισμού, μείωση του ελλείμματος και συρρίκνωση του χρέους”.

Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2018/2019 και το OBR αναθεώρησε προς τα κάτω τόσο το χρέος όσο και τον ετήσιο δανεισμό.

Ο δανεισμός αναμένεται τώρα να ανέλθει σε 45,2 δισ. στερλίνες (50,9 δισ. ευρώ) για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Απρίλιο του 2018. Αυτό είναι χαμηλότερο κατά 4,7 δισ. στερλίνες  από ό, τι είχε προβλεφθεί το Νοέμβριο.

Latest from ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top