Με υπογραφή Ερντογάν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο στην Κωνσταντινούπολη

in ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης είναι προγραμματισμένα στις 29 Οκτωβρίου 2018. Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να κόψει μία ακόμη κορδέλα, υλοποιώντας το σχέδιο της κατασκευής του μεγαλύτερου (σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση) αεροδρομίου στον κόσμο.

Το γιγαντιαίο εργοτάξιο που βλέπετε στις φωτογραφίες βρίσκεται στο προάστιο Αρναούτκιοι, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης.

Το νέο αεροδρόμιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί ετησίως 150 εκατομμύρια ταξιδιώτες, με δυνατότητα να επεκταθούν μελλοντικά οι εγκαταστάσεις για να εξυπηρετούν 200 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως.

Σχεδιάστηκε επειδή τα δύο ήδη υπάρχοντα αεροδρόμια δεν επαρκούν και το ένα από αυτά  – το γνωστό ως αεροδρόμιο “Κεμάλ Ατατούρκ” θα κλείσει, όταν λειτουργήσει το καινούριο. Πολλοί “υποψιασμένοι” σχολιαστές στην Τουρκία, λένε ότι με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν θα κατορθώσει να “κρύψει” το όνομα του ιστορικού ηγέτη της τουρκικής δημοκρατίας από ένα εμβληματικό έργο, ώστε να το “σκεπάσει” με το δικό του δημιούργημα.

Υπό την προεδρία του Ερντογάν, η Τουρκία απέκτησε σύγχρονους και γρήγορους σιδηροδρόμους, νέες γέφυρες και αυτοκινητοδρόμους. Ωστόσο, το έργο που φέρει την προσωπική σφραγίδα του Ερντογάν είναι το εντυπωσιακό υποθαλάσσιο τούνελ που ενώνει τις δύο ακτές του Βοσπόρου.

Οι επισκέπτες που θα ταδιξεύουν μέσω του νέου αεροδρομίου προς το κέντρο της Πόλης, θα είναι σε θέση να θαυμάσουν τα σύγχρονα κτίρια – ουρανοξύστες, που ήδη μεταμορφώνουν την ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, εκεί που βρίσκονται και τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία, τα κλαμπ και το ανάκτορο του Dolmabahce

To νέο αεροδρόμιο θα μπορεί να υποδεχθεί 114 αεροπλάνα ταυτόχρονα, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα ανοίξουν 225.000 θέσεις εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι κοντά στα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ προβλέπεται να παράξει κέρδη της τάξης των 22,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (πρό φόρων) σε μία περίοδο 25 ετών.

 

Πηγή:TheTOC,  REUTERS, wikipedia, Hurriyetdailynews

Latest from ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top