Τρίτη αξιολόγηση της Ελλάδας και αντιπρόεδρος ΕΚΤ στην ατζέντα του Eurogroup 

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η συζήτηση για τον επόμενο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, βρίσκεται στην ατζέντα των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γνωστού ως Eurogroup, που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρία αρχίζει στις 16:00 ώρα Κύπρου.

Σύμφωνα με την ατζέντα, το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Επίσης οι 19 ΥΠΟΙΚ θα συζητήσουν τις υποψηφιότητες για τη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, σε αντικατάσταση του Βίκτορ Κοστανάσιο, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο Μάιο. Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης έχουν ενώπιον τους δύο υποψηφιότητες, αυτή του Διοικητή της ιρλανδικής ΚΤ, Φίλιπ Λέιν και του Ισπανού ΥΠΟΙΚ Λουίς ντε Γκίντος.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ Μάριο Σεντένο, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ότι το οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα συζητήσουν τις δύο υποψηφιότητες και θα πάρουν μια επίσημη σύσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Επίσης, το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με τα κύρια πορίσματα της όγδοης αποστολής εποπτείας μετά το πρόγραμμα στην Ιρλανδία, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2017.

Παράλληλα, στις 18:30 ώρα Κύπρου, σε σύνθεση των Υπουργών Οικονομικών των 27 κρατών-μελών θα συζητηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε στην εφαρμογή του οδικού χάρτη του Συμβουλίου ECOFIN για την περαιτέρω ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2016.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Latest from ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top