Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό; Αυτοί είναι οι κορυφαίοι προορισμοί…

in inBUSINESS

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης της έκθεσης της HSBC «Η αξία της εκπαίδευσης», με τίτλο «Ολοένα και υψηλότερα», η παγκοσμιοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης δεν παρουσιάζει σημάδια κάμψης.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 γονείς σε 15 χώρες και περιφέρειες, αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα δύο πέμπτα (42%) των ερωτηθέντων θα δαπανούσαν χρήματα προκειμένου να σπουδάσει το παιδί τους στο εξωτερικό. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν 35%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 7%.

Οι Ασιατικές χώρες είναι μεταξύ των πιο εξωστρεφών, αφού αποτελούν τις τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες χώρες που οι γονείς σκέφτονται την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται στην Ινδία (62%, +15 μονάδες βάσης), την Ινδονησία (61%, +1 μ.β.), την Κίνα (59%, +15 μ.β.) και το Χονγκ Κονγκ (52%, -2 μ.β.). Ακόμα και στις χώρες όπου τα ποσοστά εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι χαμηλά, όπως η Αίγυπτος (+26 μ.β.), οι ΗΠΑ (+14 μ.β.), η Γαλλία (+9 μ.β.), ο Καναδάς (+6 μ.β.) και η Αυστραλία (+1 μ.β.), παρουσιάζεται τάση ανόδου στα ποσοστά των γονέων που εξετάζουν τις πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Αυτό αντανακλά και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που υπογραμμίζουν ότι, παγκοσμίως, οι Ασιάτες αποτελούν το 53% των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education) που συνεργάζεται με την HSBC, η Κίνα είναι η βασική χώρα προέλευσης φοιτητών, στέλνοντας 810.000 φοιτητές στο εξωτερικό το 2016, ενώ η Ινδία (182.000 φοιτητές το 2015) και η Μαλαισία (64.000) στέλνουν επίσης σημαντικούς αριθμούς φοιτητών.

Γενικότερα, η κινητικότητα των φοιτητών εξακολουθεί να αυξάνεται, με πάνω από 4,6 εκατομμύρια φοιτητών ανώτατης εκπαίδευσης να σπουδάζουν στο εξωτερικό το 2017. Το αντίστοιχο νούμερο το 2001 ήταν 2,1 εκατομμύρια.

Κορυφαίοι προορισμοί για σπουδές στο εξωτερικό

Για τους γονείς τα βασικά πλεονεκτήματα των σπουδών στο εξωτερικό είναι πρώτον ότι δίνεται στα παιδιά τους η ευκαιρία να αποκτήσουν διεθνή επαγγελματική εμπειρία (49%), δεύτερον ότι βελτιώνουν τις δεξιότητές τους σε ξένες γλώσσες (49%) και τρίτον ότι εκτίθενται σε νέες εμπειρίες, ιδέες και κουλτούρες (48%).

Γενικώς, οι ΗΠΑ (47%) αποτελούν τον κορυφαίο προορισμό για τους γονείς, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία (40%), το Ηνωμένο Βασίλειο (39%), ο Καναδάς (25%) και η Γερμανία (23%). Οι γονείς που δήλωσαν ότι προτιμούν τις ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ένας καλός προορισμός ως προς τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων (86%). Αυτοί που προτιμούν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι προσφέρει υψηλό επίπεδο κολλεγίων και πανεπιστημίων (94%) και οι γονείς που επιλέγουν τον Καναδά υποστηρίζουν ότι παρέχει καλή ποιότητα ζωής στους φοιτητές.

Χώρες τις οποίες οι γονείς θεωρούν πιο πιθανές να επιλέξουν για τις σπουδές των παιδιών τους το 2017

Συχνότητα αναφορών

Κατάταξη 2017 σε σύγκριση με το 2016

 1. ΗΠΑ

47%

=

 1. Αυστραλία

40%

+1

 1. Ηνωμένο Βασίλειο

39%

-1

 1. Καναδάς

25%

=

 1. Γερμανία

23%

=

 1. Γαλλία

16%

+1

 1. Ιαπωνία

14%

-1

 1. Σιγκαπούρη

8%

=

 1. Κίνα

5%

=

 1. Χονγκ Κονγκ

5%

+3

 1. Νέα Ζηλανδία

5%

=

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης εκτιμά ότι το 2016/2017, οι ΗΠΑ προσέλκυσαν 1.078.820 φοιτητές από το εξωτερικό, το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 497.000, η Κίνα 397.000, η Γαλλία 310.000 και η Αυστραλία 292.000.

Επιπλέον, σχεδόν τα δύο πέμπτα των γονέων (39%) έχουν κατά νου συγκεκριμένα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, βάσει της ποιότητας της παρεχόμενης διδασκαλίας, του κύρους τους και των ευκαιριών εργασίας που εκτιμούν ότι θα προσφέρουν στο παιδί τους.

Κόστος και αξία της διεθνούς εκπαίδευσης

Η πλειοψηφία των γονέων (73%) που σκέφτονται το ενδεχόμενο πανεπιστημιακών σπουδών στο εξωτερικό θεωρούν ότι οι ίδιοι θα έχουν σημαντική οικονομική συνεισφορά στα δίδακτρα και εκτιμούν ότι το μέσο συνολικό κόστος των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών είναι 157.782 δολάρια (71.580 για το πρώτο πτυχίο και 86.202 για το μεταπτυχιακό)*. Πολλοί γονείς (45%) προχωρούν ακόμα περισσότερο και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ακινήτου στη χώρα όπου σπουδάζει το παιδί τους.

Η προθυμία των γονέων να δαπανήσουν για τη διεθνή εκπαίδευση φέρνει τεράστια δυνητικά οφέλη στις οικονομίες των χωρών υποδοχής των φοιτητών. Σύμφωνα με έρευνες από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, οι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το εξωτερικό συνέβαλαν κατά 39,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ το 2016, καθιστώντας την εκπαίδευση τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC Ελλάδας τόνισε: «Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό προκειμένου όχι μόνο να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές αλλά και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι σπουδές είναι ιδιαιτέρως δαπανηρές, ειδικά μάλιστα για τους Έλληνες γονείς, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Προκειμένου, λοιπόν, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αυτές οικονομικές απαιτήσεις θα πρέπει να καταρτίσουν ένα ρεαλιστικό πλάνο χρηματοδότησης. Στην HSBC, διαθέτουμε τα εργαλεία και την απαραίτητη εμπειρία ώστε να στηρίξουμε τους γονείς στην απαιτητική διαδικασία του προγραμματισμού.»

Πηγή: newmoney.gr

Latest from inBUSINESS

Go to Top