Εν αναμονή βρετανικής πρότασης για τον οικονομικό διακανονισμό του Brexit 

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πρότασή της για αύξηση του ποσού που θα προσφέρει η Βρετανία στην ΕΕ έναντι μελλοντικών υποχρεώσεών της ώστε να άρει το αδιέξοδο που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Τερέζα Μέι. Η πρόταση θα συζητηθεί στο κλειστό δεκαμελές υπουργικό συμβούλιο που χειρίζεται υποθέσεις του Brexit.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέι δε θα προσδιορίσει συγκεκριμένο ποσό. Ωστόσο, αναμένεται να συμπεριλάβει στις δεσμεύσεις που θεωρεί ότι έχει αναλάβει η χώρα διάφορες κατηγορίες εισφορών που εκτιμάται ότι σχηματίζουν για το Λονδίνο έναν λογαριασμό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το ποσό αυτό αναμένεται να προσφερθεί από την κα Μέι στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Θα είναι ένα ποσό επιπλέον των περίπου 20 δισεκατομμυρίων λιρών που η Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να καταβάλλει στην ΕΕ με την ομιλία της Φλωρεντίας έναντι υποχρεώσεων στον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό.

Πρόκληση για την κ. Μέι θα είναι να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των ένθερμων Brexiteers Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ που μετέχουν αυτού του κλειστού Υπουργικού Συμβουλίου. Οι πληροφορίες των βρετανικών εφημερίδων διίστανται ως προς τα κατά πόσο ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Περιβάλλοντος αντίστοιχα είναι έτοιμοι ή όχι να αποδεχθούν την πρόταση της Πρωθυπουργού.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η κ. Μέι αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του πλήρους υπουργικού συμβουλίου πριν από τη συνάντησή της με τον κ. Τουσκ.

Μιλώντας, ωστόσο, εκ μέρους βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος που στηρίζουν το Brexit, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Ρίτσαρντ Χάλφον σχολίασε ότι οι πολίτες «θα τρελαθούν» αν η κυβέρνηση υποκύψει στις ευρωπαϊκές πιέσεις για έναν υπέρογκο οικονομικό διακανονισμό για το Brexit.

Το θέμα του κόστους του «διαζυγίου» αποτελεί βασικό εμπόδιο στην πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Ο κ. Τουσκ έχει ζητήσει πρόοδο έως τις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρξει πιθανότητα έγκρισης έναρξης της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα γίνει λίγες εβδομάδες αργότερα.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε στην ουσία ότι ενδεχόμενη πρόθεση της Βρετανίας να απομακρυνθεί από το μοντέλο κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ μετά από το Brexit θα απειλούσε με απόρριψη της τελικής συμφωνίας από τα 27 εθνικά κοινοβούλια και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντίθετα, συμπλήρωσε, εάν η Βρετανία θελήσει να μείνει κοντά στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας της στη μετα-Brexit εποχή, τότε η ΕΕ θα προσφέρει «την πιο φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» που έχει συνάψει με τρίτες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Latest from ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top