Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο επενδύσεις 11 δισ. ευρώ

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο από τα μεγαλύτερα project της Ελλάδας – προϋπολογισμού περίπου 11 δισ. ευρώ – έχουν «κολλήσει» σε γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια, γεννώντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις τις οποίες χρειάζεται απεγνωσμένα για την οικονομική της ανάκαμψη, αναφέρει το Bloomberg.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει πως η Lamda Development, η οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό, την μεγαλύτερη επένδυση σε ακίνητα στη χώρα, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να ασχοληθεί εν νέου με όρους που έχουν ήδη συμφωνήσει «παραβιάζουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών». Η δήλωση αυτή ήρθε μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Eldorado ότι προβαίνει σε νομικές ενέργειες κατά της Ελλάδας για την αποτυχία της να εκδώσει τις άδειες που απαιτούνται για τη συνέχιση του έργου της εταιρείας στις Σκουριές.

Τα εμπόδια, αναφέρει το Bloomberg, έρχονται καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις για να «ζωντανέψει» την οικονομία της χώρας που έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 25% από την αρχή της κρίσης χρέους της Ευρώπης, με ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 20%.

Η κυβέρνηση «δεν είχε πολλά να πει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για τα δύο έργα, τα οποία καθυστερούν εδώ και χρόνια.

«Σε ένα κατά τα άλλα θετικό οικονομικό περιβάλλον, αυτά είναι κακά νέα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group. «Και πάλι εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια και τους στόχους της κυβέρνησης Συρίζα» πρόσθεσε.

Οι μετοχές της Lamda υποχώρησαν 9,6% στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, ενώ οι μετοχές της Eldorado έχασαν περισσότερο από 60% στον Καναδά φέτος, εν μέρει λόγω των ελληνικών προβλημάτων.

Πηγή: newmoney.gr

Latest from ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Go to Top