Γήπεδο Λεμεσού: Έτσι θα είναι το νέο στολίδι του κυπριακού ποδοσφαίρου – Όλες οι λεπτομέρειες

in ECONOMY TIMES

Ιστορική ημέρα για τη Λεμεσό και το κυπριακό ποδόσφαιρο η απόφαση για την ανέγερση του πολυπόθητου γηπέδου στο Κολόσσι.

Η ιδέα για το ποδοσφαιρικό γήπεδο η οποία παρέμεινε στο συρτάρι για 20 χρόνια, παίρνει σάρκα και οστά μετά και την επίσημη παρουσίαση του γηπέδου από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Μιλώντας κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου γηπέδου που έγινε στο Αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης τόνισε πως, «μετά από 20 χρόνια υποσχέσεων και παλινδρομήσεων η Λεμεσός θα αποκτήσει επιτέλους νέο και σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο».

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ επεσήμανε ότι, «αυτό έγινε κατορθωτό χάρις στο προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος με τη δική του εμπλοκή και βούληση συντονίστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς και ξεπεράστηκαν τα ανυπέρβλητα εμπόδια και διαδικασίες».

Το έργο θα κοστίσει περίπου €29.300.000 και θα έχει χωρητικότητα 13.000 θέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τον Μάρτιο του 2018 θα αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης του γηπέδου και αναμένεται πως τον Μάιο του 2020 το νέο στολίδι της Λεμεσού θα είναι έτοιμο ακόμα και να δεχτεί τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των λεμεσιανών ομάδων.

Η ακριβείς τοποθεσία θα είναι στην κοινότητα Κολοσσίου μεταξύ των λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού, Τάσου Ισαάκ και του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου.

Η τοποθεσία αυτή έχει επιλεγεί για τους εξής λόγους:

  1. Για την ευκολία προσβασιμότητας της από τον αυτοκινητόδρομο η οποία ενισχύεται με σημαντικές βελτιωτικές εργασίες του οδικού δικτύου που θα γίνουν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων
  2. επειδή η κατασκευή του έργου δεν αναμένεται να επιβάλει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την γύρω περιοχή και
  3. για να απομακρυνθούν οι κίνδυνοι και ζημιές περιουσιών περιοίκων λόγω ενεργειών χουλιγκανισμού στην περιοχή του Τσιρείου Σταδίου (κέντρο της πόλης) που διεξάγονται σήμερα η ποδοσφαιρικοί αγώνες

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το κράτος σύμφωνα με μελέτη βιωσιμότητας που εκπονήθηκε από τον οίκο KPMG, φαίνεται ότι η ανάπτυξη δεν θα ήταν βιώσιμη χωρίς την κρατική ενίσχυση.

Η πιο πάνω μελέτη έχει δείξει επίσης ότι, λειτουργία του σταδίου θα είναι οριακά κερδοφόρα και έτσι δεν θα παρίσταται ανάγκη επιπρόσθετης κρατικής ενίσχυσης πέραν της αρχικής για σκοπούς κατασκευής του έργου.

Για το θέμα αυτό καθώς επίσης και της κρατικής ενίσχυσης έχει υποβληθεί σχετική έκθεση/αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού και αναμένεται η έγκριση της.

Σημειώνεται πως, οποία και να είναι η απάντηση της επιτροπής, ο ΚΟΑ έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο.

Image result for γηπεδο λεμεσος

Σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας για το ποιος είναι ο άσος στο μανίκι του ΚΟΑ εαν δεν εγκριθεί η αίτηση του οργανισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Γεωργιάδης αρκέστικε να απαντήσει πως υπάρχουν εναλλάκτικά σενάρια.

Ευρωπαϊκός ανοιχτός διαγωνισμός για προσφορές 

Όσο αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις προφορές ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε πως θα γίνει ευρωπαϊκός διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο.

Τα δικαιώματα…

Για το ποιος θα κάνει «κουμάντο» στο νέο γήπεδο της Λεμεσού ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι διαχειριστές του γηπέδου είναι οι τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης καθώς η ιδιοκτησία της γης ανήκει και στα τρία σωματεία για τα επόμενα 99 χρόνια.

Οι κυρίως χρήστες του γηπέδου αυτού θα είναι τα τρία ποδοσφαιρικά σωματεία της Λεμεσού ΑΕΛ, Απόλλωνας και Άρης.

Το στάδιο θα μπορεί παράλληλα να χρησιμοποιείται από τις εθνικές ομάδες της Κύπρου και από άλλες ομάδες για αγώνες που απαιτούν την διεξαγωγή αγώνων σε αυτή την κατηγορία.

Η ανάπτυξη αυτή που περιβάλλει και βοηθητικά γήπεδα θα χρησιμοποιείται για προπονητικούς σκοπούς από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου των ομάδων, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της γύρω περιοχής.

Επίσης το γήπεδο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς όπως συναυλίες, πολιτικούς σκοπούς, διοργανώσεις, εκθέσεις αλλά και για άλλα κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα.

Τέλος το γήπεδο θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για σκοπούς αθλητικού τουρισμού.

Στην παρουσίαση των περί των τεχνικών χαρακτηριστικών του γηπέδου ο πρώτος λειτουργός και προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΚΟΑ Δημήτρης Παρτέλλα ανέφερε πως, «το γήπεδο αυτό θα πληροί όλες τις προδιαγραφές της κατηγορίας 4 (ΕΛΙΤ) της UEFA, η οποία είναι υψηλότερη κατηγορία ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Δηλαδή θα μπορεί να φιλοξενεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό αγώνα των πρωταθλημάτων UEFA Champions League και UEFA Europa League καθώς επίσης και άλλους διεθνείς αγώνες.

Image result for γηπεδο λεμεσος

Επίσης,  θα διαθέτει όλους τους χώρους, εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις ενός σύγχρονου Σταδίου, όπως στέγαστρο που καλύπτει 100% τις θέσεις, τέσσερις μονάδες αποδυτηρίων, όλους τους απαιτούμενους χώρους των ΜΜΕ, θέσεις επισήμων, κλειστούς χώρους επισήμων, εγκαταστάσεις πρόσβασης και θέσεις για ΑμεΑ, σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, καφετέριες-κυλικεία, καταστήματα-μπουτίκ και βοηθητικά γήπεδα.

Related image

Φωτισμός αλά Allianz Arena

Στα πρότυπα του “Allianz Arena” το γήπεδο της Λεμεσού

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ, ο φωτισμός του γηπέδου θα διαμορφώνεται ανάλογα με την γηπεδούχο ομάδα.

«Όποτε αγωνίζεται ο Απόλλωνας το γήπεδο θα είναι μπλε, όποτε παίζει η ΑΕΛ κίτρινο και του Άρη πράσινο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Latest from ECONOMY TIMES

Go to Top