Ντράγκι προς Ελλάδα: Όχι σε ποσοτική χαλάρωση χωρίς συγκεκριμενοποίηση μερών για το χρέος

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι εξαρτά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκου Χουντή, είπε, ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ δεν έχουν ολοκληρώσει την πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο κ Ντράγκι επισήμανε στην απάντησή του ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που αναφέρονται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δεν επαρκούν για να γίνει ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής τους επίδρασης, όσο και του αντίκτυπου στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέους σε διάφορα σενάρια.

Σε ερώτηση του κ. Χουντή για το επιτόκιο με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς να επιδεινώσει την πορεία του χρέους, ο κ. Ντράγκι επισημαίνει πως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μελλοντικό επιτόκιο, αλλά και από την διαφορά του από το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ