Καθαρά Δευτέρα στην ύπαιθρο; Προσοχή από τις κάμπιες με τις δηλητιριώδεις τρίχες

in Cyprus Times

Συμβουλές Τμήματος Δασών για προστασία περιβάλλοντος, καθαριόστητα, προστασία από κάμπιες 

 Σε συμβουλές προς το κοινό προβαίνει το Τμήμα Δασών επ` ευκαιρίας της αργίας της Καθαράς Δευτέρας αναφορικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την καθαριότητα, αλλά και την προστασία του από τις κάμπιες.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι «κατά την έξοδο μας στα δάση και την ύπαιθρο, αποφεύγουμε το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα».

«Η διατήρηση και προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς είναι υποχρέωση όλων», σημειώνει.

«Διατηρούμε τον χώρο καθαρό. Μαζεύουμε  όλα τα σκουπίδια που δημιουργούμε και  τα τοποθετούμε στα σκυβαλοδοχεία ή  τα παίρνουμε μαζί μας», συστήνει το Τμήμα Δασών. Εξηγεί ότι «αν τα αφήσουμε ακόμη και σε πλαστικές σακούλες, θα διασκορπιστούν από αδέσποτα σκυλιά, γάτους και αλεπούδες».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «επειδή σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται έντονη προσβολή των πεύκων από το έντομο της πιτυοκάμπης, το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να αποφεύγει να κάθεται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με την κάμπια του εντόμου».

«Οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με την κάμπια του εντόμου και παρουσιάσει δερματικό πρόβλημα, πρέπει να αποταθεί για  ιατρική συμβουλή και  φροντίδα», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δασών.

Τι είναι Πυτιοκάμπη με τις δηλητιριώδεις τρίχες

Το Thaumetopoea pityocampa ή Πυτιοκάμπη  είναι έντομο που ανήκει στην οικογένεια Notodontidae (σκώροι) και όλα τα είδη που ανήκουν σε αυτή την οικογένεια είναι νυχτόβια και δεν έχουν έντονα χρώματα όπως άλλα είδη πεταλούδας. Οι κάμπιες αυτού του εντόμου έχουν δηλητηριώδεις τρίχες στο σώμα τους και τρέφονται με τις βελόνες των πεύκων. Απαντώνται στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Θα τα συναντήσουμε σε όλη τη Νότια Ευρώπη μέχρι και την Δυτική Ασία και προτιμά ζεστά και στεγνά δάση με πεύκα.

Οι κάμπιες στο τελευταίο στάδιο είναι αυτ’ες που πιθανόν θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους ή ζώα. Καλύπτονται με μικρές αγκαθωτές τρίχες, τις οποίες χρησιμοποιούν ως μηχανισμό άμυνας τους. Κατά το 5ο στάδιο της ανάπτυξης είναι σε θέση να αφαιρούν αυτές τις τρίχες όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή Thaumetopoea pityocampa αγχώνονται. Αυτές οι τρίχες έχουν καμάκια που διεισδύουν και ερεθίζουν το δέρμα λόγω της ισταμίνης thaumetopoein (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στις τρίχες και το περίβλημα τους που προκαλεί τσούξιμο ή αίσθημα νυγμού) και μπορεί να προκαλέσουν μια πολύ γρήγορη έντονη αλλεργική αντίδραση στον άνθρωπο και στα ζώα.

Οι σκύλοι και οι γάτες, μπορεί να πάρουν αυτές τις τρίχες στα πόδια τους με αποτέλεσμα να τους προκαλέσουν ερεθισμό όταν γλείψουν τα πόδια τους. Αν τυχόν φάνε αυτές τις κάμπιες, το πιο πιθανό είναι πως θα αποβεί μοιραίο. Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις συνέπειες και τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε αν το σκυλί μας προσβληθεί από τις κάμπιες.

The post Καθαρά Δευτέρα στην ύπαιθρο; Προσοχή από τις κάμπιες με τις δηλητιριώδεις τρίχες appeared first on Cyprus Times.