Τουσκ: Δεν υπάρχει σενάριο για Brexit χωρίς συμφωνία

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H EE δεν εργάζεται πάνω στο σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, απάντησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις αιτιάσεις της Τερέζα Μέι, από το βήμα της ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Τουσκ, που εξαπέλυσε μύδρους κατά των υπέρμαχων του brexit, επαναλαμβάνοντας ότι η εκστρατεία τους βασίστηκε σε ασύστολα ψεύδη, τόνισε ότι “ακούσαμε από το Λονδίνο ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζεται για ένα σενάριο ΄χωρίς συμφωνία΄. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η ΕΕ δεν εργάζεται σε ένα τέτοιο σενάριο. Συνεργαζόμαστε με καλή πίστη και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η αποκαλούμενη `επαρκής πρόοδος΄ θα είναι δυνατή μέχρι το Δεκέμβριο”.

“Ωστόσο”, προειδοποίησε, “εάν αποδειχθεί ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και ότι δεν έχει επιτευχθεί `επαρκής πρόοδος΄, τότε – μαζί με τους Βρετανούς φίλους μας – θα πρέπει να σκεφτούμε πού κατευθυνόμαστε”.

Απευθυνόμενος σε δημάρχους, κοινοτάρχες, νομάρχες και περιφερειάρχες από τα κράτη μέλη, θυμήθηκε ένα περιστατικό αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Βρετανών: “Μου είπε ο πατέρας μου: `αυτό που δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο ισχυρό`. Ευτυχώς, αυτό συνέβη. Αλλά δεν συνέβη αυτόματα, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια”.

Σημείωσε δε ότι “η εκστρατεία του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ήταν γεμάτη από ψευδή επιχειρήματα και απαράδεκτες γενικεύσεις”. Διευκρίνισε ωστόσο ότι “θα ήταν μεγάλο λάθος να ερμηνεύσουμε το αρνητικό αποτέλεσμα αποκλειστικά ως σύμπτωμα της βρετανικής εξαίρεσης και του ευρωσκεπτικισμού, διότι όλη η Ευρώπη, ακόμη και οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι, ρωτούσαν αν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση η απάντηση στα προβλήματα της αστάθειας και της ανασφάλειας”,

“Για να βρούμε μια σαφή απάντηση στο ερώτημα αυτό, κατά την πρόσκλησή μου, οι ηγέτες συναντήθηκαν ως κοινότητα των 27 στη Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο του 2016″, είπε ο Ντ.Τουσκ.”Το αποτέλεσμα ήταν ο Χάρτης Πορείας της Μπρατισλάβα, ένα σύνολο συγκεκριμένων, ρεαλιστικών δεσμεύσεων, προσεκτικά προσαρμοσμένων στις πραγματικές εκλογές ανησυχίες”, τόνισε. “Κατά τη σύνοδο κορυφής στο Ταλίν, πριν από δύο εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν πώς να επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά πάνω απ `όλα, πώς να διατηρήσουμε την ενότητά μας στα 27. Είχα επίσης την εντολή να αναπτύξω την ατζέντα των ηγετών για τα επόμενα δύο χρόνια”, ανέφερε.

“Περισσότερο από αυτό, έπρεπε να κινηθούμε για να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ της συζήτησης θεμάτων και της επίτευξης αποτελεσμάτων”, συμπλήρωσε. “Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η δυναμική πρέπει να είναι σαφής σε όλα τα ζητήματα με τους εορτασμούς της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης το Μάρτιο, με ορισμένες αυστηρές προθεσμίες για τη βασική νομοθεσία”, είπε σχολιάζοντας ότι “η πρόοδος που έχουμε σημειώσει από τη Μπρατισλάβα δεν ήρθε εύκολα”.

Κατέγραψε δε τα αποτελέσματα στον τομέα της μετανάστευσης, των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου και την αμυντική συνεργασία, ενώ περιέγραψε και την πρόοδο στον τομέα της οικονομίας: “Λίγοι οικονομικοί παρατηρητές θα είχαν προβλέψει πριν από ένα χρόνο ότι η μέση αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν 2%, ότι η ευρωζώνη θα σημειώσει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2011, ή ότι το κοινό νόμισμα θα απολαμβάνει τα υψηλότερα επίπεδα λαϊκής υποστήριξης σε μια δεκαετία”.

“Η ανεργία μειώθηκε τώρα κάτω από το 8% και οι ηγέτες θα συζητήσουν τώρα για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης μας κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του Ευρώ τον Δεκέμβριο”, τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ