Άλλους 2.000 Ισραηλινούς τουρίστες περιμένουν για διακοπές στα κατεχόμενα

in ECONOMY TIMES

Το «προεδρικό» και το «υπουργείο εξωτερικών» προχώρησαν ήδη στις απαραίτητες ενέργειες όσον αφορά την παρεμπόδιση 32 Ισραηλινών στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου έφτασαν για να περάσουν στα κατεχόμενα όπου θα διέμεναν για τις διακοπές τους, δήλωσε στην Κίπρις ποστασί ο «υπουργός τουρισμού» Φικρί Ατάογλου.

Ενόψει της γιορτής των Ισραηλινών «Ρος Χασανά» πάνω από 2.000 Ισραηλινούς τουρίστες, ανέφερε κάνοντας λόγο για νέα εφαρμογή των Ε/κ που εξέφρασε ανησυχία ότι θα έχει επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού για τους Τ/κ.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε δύο οικογένειες Ισραηλινών που επίσης ήρθαν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας για να μεταβούν στα κατεχόμενα αλλά δεν τους επιτράπηκε η είσοδος και σε δυσκολίες που προκάλεσαν σε άλλα 32 άτομα από το Ισραήλ οι ε/κ αρχές, οι οποίες αποφάσισαν να αποτρέπουν μη πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν μέσω Λάρνακας για διακοπές στο ψευδοκράτος.

Η Κίπρις ποστασί προσθέτει ότι στην ενέργεια αυτή του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης υπήρξε αντίδραση από διαφορετικές πλευρές.

Σε δηλώσεις του στην Κίπρις ποστασί ο πρώην «υφυπουργός τουρισμού», Σιαχάπ Ασίκογλου δήλωσε πως αυτό που άμεσα πρέπει να γίνει είναι η τ/κ πλευρά να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρου κρίσεως και εάν όχι, να ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β ώστε να ανοίξει ο δρόμος μεταξύ του Ερτζιάν, του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, με την Ευρώπη. «Πρέπει να αρχίσουν προγραμματισμένες πτήσεις με ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με τον Ασίκογλου, φέτος από τις εισόδους ξηράς, όπως ανέφερε τα οδοφράγματα, πέρασαν στα κατεχόμενα περίπου 300.000 άτομα και υποστήριξε ότι οι ε/κ αρμόδιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η ανάπτυξη της τ/κ οικονομίας γίνεται μέσω των δικών τους δομών.

«Δεν μπορούν να το αποδεχθούν αυτό. Εξάλλου εάν δούμε την συμπεριφορά των Ε/κ εδώ και 40 χρόνια, δεν πρέπει κανέναν να ξενίζει αυτό το περιστατικό. Από τον Απρίλιο ήταν φανερό ότι θα γινόταν έτσι τα πράγματα γιατί η ε/κ πλευρά εδώ και 40 χρόνια δεν θέλει η τ/κ πλευρά να πάρει ανάσα, ειδικά στην οικονομία. Συνέλαβαν αρχαιολόγους που έκαναν ανασκαφές (στα κατεχόμενα), απέλασαν τουριστικούς πράκτορες, επέβαλλαν εμπάργκο σε όσους θα συμμετείχαν σε εκθέσεις στην τ/κ πλευρά».

Πρέπει να εξευρεθεί μια φόρμουλα με την απευθείας σύνδεση του αεροδρομίου στην Τύμπου με ευρωπαϊκές χώρες είτε με προγραμματισμένες είτε με ναυλωμένες πτήσεις, δήλωσε ο πρώην «υφυπουργός τουρισμού» λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλη λύση. «Σίγουρα δεν είναι εύκολο, ίσως χρειαστούν δυο χρόνια. Ωστόσο άλλη λύση δεν υπάρχει».

Η Κίπρις ποστασί σημειώνει τέλος ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πάγωσε προσωρινά για 15 μέρες τον εν λόγω κανονισμό για να μην δηλητηριάσει τις σχέσεις με το Ισραήλ αφού είχε στείλει πίσω στο Ισραήλ 50 τουρίστες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Latest from ECONOMY TIMES

Go to Top