Εκτιμήσεις για καθυστέρηση εκταμείευσης δόσης 7,7 δις στην Ελλάδα

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δόση των 7,7 δις από τα 8,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα, που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενδέχεται να καθυστερήσει να εκταμιευτεί, εξαιτίας ορισμένων προϋποθέσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την Αθήνα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα « Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με το θέμα και μόνο στη συνέχεια θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα με την παραπομπή στη δικαιοσύνη τριών αλλοδαπών τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων), με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο πάντως έχει αναιρεθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ,η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης, καθώς λείπουν τέσσερα από τα συνολικά επτά τελευταία βήματα, που απαιτεί το ΔΝΤ. Την παράλειψη αυτή έχει παραδεχθεί η ελληνική πλευρά και έχει διαβεβαιώσει ότι θα την διορθώσει.

Τις ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σήμερα και  ελληνικά ΜΜΕ, που επίσης αναφέρουν ως λόγο της καθυστέρησης καταβολής της δόσης το ότι οι εταίροι αισθάνονται εκνευρισμό που η Αθήνα δεν έχουν ακόμη αρχίσει να υλοποιεί σειρά προαπαιτουμένων, μεταξύ των οποίων η κατηγοριοποίηση χρεών πολιτών προς το δημόσιο και η έκδοση απόφασης λειτουργίας των καταστημάτων της Κυριακές.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα skai.gr, η κυβέρνηση καλείται να ανοίξει το επάγγελμα του μηχανικού, να προβεί σε δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας πλειστηριασμών, να εκδώσει γνωμοδότηση για τις μειώσεις συντάξεων, να προβεί σε κατηγοριοποίηση χρεών πολιτών προς το δημόσιο (εισπρακτέα, μη εισπρακτέα), να εκδώσει την απόφαση λειτουργίας των καταστημάτων της Κυριακές, και να αποσαφηνίσει στους θεσμούς ερωτήματα σχετικά με τις προσλήψεις των συμβασιούχων στους δήμους που υποσχέθηκε μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της συντεχνίας των εργαζομένων σε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν 2,2 δις ευρώ (λήξη ομολόγου), στις 18 Ιουλίου, 302 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου 3,877 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Πηγή: ΚΥΠΕ