Λευκό καπνό στο Eurogroup «βλέπει» ο Σόιμπλε

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε.

Σε ομιλία του για τη γερμανική προεδρία του G20 στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε δήλωσε «πεπεισμένος» ότι «θα τα καταφέρουμε» να καταλήξουμε σε συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής.

«Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές έχει ενθαρρύνει αδικαιολόγητη ανάληψη ρίσκου, πολιτική εφησυχασμού, κακή κατανομή κεφαλαίων και φούσκες στις τιμές των asset, και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», προειδοποίησε. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε κανονική τροχιά», πρόσθεσε.

Επισήμανε δε ότι η Fed στις ΗΠΑ είχαν ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και ότι η ΕΚΤ προσφάτως τροποποίησε το ανακοινωθέν της με έναν τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οδηγείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε και στο Brexit, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία θέλει μια λύση για την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα έχει ως αποτέλεσμα την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για όλους.

«Θέλουμε μία λύση που να προκαλεί την μικρότερη δυνατή ζημιά και για τις δύο πλευρές», τόνισε ενώ πρόσθεσε πως το Λονδίνο θα παραμείνει σημαντική αγορά για την Ευρώπη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ένωση.