Μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων η Κύπρος

in ECONOMY TIMES

Το Συμβούλιο των Διοικητών της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB) ενέκρινε τη συμμετοχή της Κύπρου ως πλήρες μέλος της τράπεζας, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

«Η ένταξη της Κύπρου ως πλήρες μέλος στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων αποτελεί γεγονός με πολιτική και οικονομική σημασία. Η Κύπρος ενδιαφέρεται να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις οικονομίες της Ασίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Η συμμετοχή μας στην ΑΙΙΒ», προσθέτει, «διευρύνει ακριβώς το πεδίο της οικονομικής διπλωματίας αλλά και τις προοπτικές πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια».

Η AIIB, η οποία εδρεύει στο Πεκίνο, ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία.

Με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο $100 δισεκατομμύρια και μεγαλύτερη μέτοχο την Κίνα, η ΑΙΙB προβλέπεται πως θα χρηματοδοτεί κυρίως επενδύσεις σε υποδομές από την ενέργεια μέχρι τους υδάτινους πόρους, περιβαλλοντικά έργα, καθώς και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, και παροχή εγγυήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ