Στουρνάρας: Σε σημείο καμπής η ελληνική οικονομία

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής», τονίζει σε συνέντευξή του στον ενημερωτικό ιστότοπο politico, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, αλλά δηλώνει, ταυτόχρονα, ότι «είμαι πιο αισιόδοξος τώρα, συγκρατημένα αισιόδοξος, δεδομένων των λαθών που έγιναν στο παρελθόν, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους δανειστές της».

Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα κλίμα συναίνεσης υπέρ του ευρώ και ότι όλα σχεδόν τα κόμματα έχουν ψηφίσει τα απαραίτητα μέτρα για την παραμονή της χώρας στη ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως σημειώνει «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Αυτό που έχει επιτευχθεί είναι μόνο η αρχή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την Ελλάδα, ενός προτύπου που θα βασίζεται σε υγιή θεμελιώδη μεγέθη και σε υψηλότερη ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Στουρνάρας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση για «μεγαλύτερη οικειοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων» και επισημαίνει την αναγκαιότητα μείωσης της φορολογίας, καθώς «οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».

Ειδική αναφορά έκανε στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι «μόλις η Βουλή ψηφίσει τα μέτρα και το Eurogroup καθορίσει πιο συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε η εκτελεστική επιτροπή θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, μία τέτοια εξέλιξη «θα αποτελούσε σφραγίδα εμπιστοσύνης» και «θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2018».

Πηγή: ΚΥΠΕ