ΟΟΣΑ: Η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας παραμένει αδύναμη

in ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας παραμένει αδύναμη λόγω του χαμηλού επιπέδου επενδύσεων και της δύσκολης διεθνούς κατάστασης”, αναφέρει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την ιταλική οικονομία.

Για το 2017 προβλέπεται αύξηση του 1% του ΑΕΠ και ιδίου ποσοστού για το 2018. Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η τραπεζική εξυγίανση, όπως και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

“Η έκθεση αυτή έχει μια ορθώς κριτική προσέγγιση εκεί που χρειάζεται, και ενθαρρυντική εκεί που, επίσης, είναι χρήσιμη”, σχολίασε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα, αλλά παραμένουν σημαντικές προκλήσεις” τόνισε, από την μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού `Ανχελ Γκουρία. Ανέφερε επίσης ότι “η όλη διαδικασία μεταρρύθμισης πρέπει να προάγεται και με τις μεταρρυθμίσεις των μεταρρυθμίσεων, διότι τα θετικά αποτελέσματα δεν πετυχαίνονται, πάντα, την πρώτη φορά”.

Ο Πάντοαν απάντησε ότι “Η προσέγγιση της Ιταλίας σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις δεν έχει αλλάξει” διότι “ο στόχος δεν είναι μόνο να εξασφαλισθούν έσοδα, αλλά και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της όλης διαχείρισης των επιχειρήσεων, οι οποίες δέχονται, από την αγορά, σημαντικό κέντρισμα”.

Ο επικεφαλής του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών κατέστησε τέλος σαφές ότι και στο μέλλον, όπως συνέβη μέχρι τώρα, το κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο των εταιριών που ιδιωτικοποιούνται.

Πηγή: ΚΥΠΕ